TalviSemi-turnaus 21.-22.1.2017
Julkaistu: 26.04.2017 00.00

TalviSemi-turnaus 21.-22.1.2017

Vuoden toinen turnaus JyPK05 joukkueelle oli TalviSemi 2017, Seinäjoella. Sarjavalikoima oli suppeahko ja niinpä päivän kuntoa lähdettiin testaamaan 2004 syntyneiden sarjaan, luvassa olisi siis ainakin fyysisiä haasteita pääsosin vuotta vanhempia tyttöjä vastaan. Tämän turnauksen orkesteri oli: Cecilia, Minea, Oona, Saara, Eerika H., Laura, Ilona, Erin, Jenna, Elena, Sella ja Helmi. Kapellimestareina matkassa Toto ja Ari, joukkueen johdon ja huoltajan nuttu niskassa Pauliina.


Peliohjelma salli startin lauantaina ja niinpä kolmen auton moottorimarssi starttasi Kukkumäen Teboililta (tai "Roililta") klo 7:10 kohden Pohjanmaan lakeuksia. Riskienhallinta toimi ja kohteeseen päästiin turvallisesti riskit hajauttaen: osa koukkasi Peräseinäjoen kautta, osa Kouran läpi. Myös muualle kuin Roomaan pääsee useaa reittiä. Ja asiakaslähtöisyys on päivän sana: vihreitä arvoja kunnioittaen yksi autokunta piti klassikkotauon: puskapissi onnistui erittäin lyhyellä varoitusajalla, joustavuutta ei tästä seurueesta puutu. Muuttuviin tilanteisiin reagoidaan ketterästi.

Turnauksen pelikenttä oli 04-sarjassa Seinäjoki Areena. Lämpimän sisäilman vastapainona oli hieman kulunut alusta, pallon pyörivät kulahtaneella veralla kuin kulmakuppilan kasipallopelissä. Jyväskylän harjoitusolosuhteet ovat todella mainiot tähän areenaan verrattuna, odotettavissa on muutaman pelin sisäänajovaihe poikkeuksellisen liukkaalle alustalle.


La 21.1. JyPK05 - SIF T04-05 0-0

Turnauksen eka peli on se... no eka peli. Tällä kertaa vastus oli sopiva askelmerkkien hakuun ja kentällä pörräsi aktiivinen vihreä aalto, ja vaasalaisten päädyssä riitti tapahtumia. Ilona paukautti kerran ylärimaan, lisäksi palloa saatiin ohi SIF:n maalin niin oikealta, vasemmalta kuin ylikin. Maalipaikat 10-1 JyPKille, tulostaululle ympäripyöreät 0-0. Ekan pelin tyyliin yhdessä tekemisessä oli pientä ruostetta, yrittipä puolustaja kerran yllättää oman maalivahdinkin alakulmasijoituksella. Laura oli kuitenkin valppaana ja tämäkin yritys jäi vaille palkintoa.

Sisupelaaja: Ilona, kovaa yrittämistä ja kiitämistä laiturina

Pelin jälkeen joukkue ulkoili pohjalaisessa arktisessa ilmastossa (lue: -1 astetta) puoli kilometriä lounaspaikkaan, lounaan jälkeen edessä oli kirjautuminen hotelliin. Kiitoksen Cumuluksen suuntaan, kaikki saivat huoneet jo klo 13 aikaan ja näin edessä oli huonetovereihin tutustuminen jo ennen toista peliä. Pauliinan Tinder-generaattori oli arponut uudet jaot huonekavereiksi, erinomainen tapa tutustua joukkuekavereihin.


Merilappi United - JyPK05 4-0

Kuin kylmä pohjoistuuli alkoi turnauksen toinen peli. Heti alkuminuuteista näki että Kemin tytöillä ei ollut pelkästään kokoa vaan myös taitoa. Pieni arkuus keskialueella jätti liikaa tilaa vastustajalle ja vihreään päätyyn syntyi vaaratilanteita kuin Octavioita Skodan tehtaassa. Ja kun myös viimeistelytaito oli kohdallaan niin maalejahan sieltä tasaisella tahdilla syntyi. Lopputulos 4-0 kertoo kupletin juonen: Musta oli valtti ja vihreä roikkui 30min mukana parhaansa mukaan. Välillä päästiin taistelussa oikealle tasolle mutta aina kun vähänkään tilaa antoi niin musta aalto pyyhkäisi kohden Lauran maalia. Monta hyvää koppia Laura ottikin, toisessa päässä maalivahdilla oli paljon helpompi keikka. Ei selittelyj, tämän päivän peli riitti tähän.

Viiripelaaja Sella: pirteää ja aktiivista yrittämistä koko pelin ajan

Sisupelaaja Minea: puolitoista päätä lyhempänä piti vain lisätä tsemiä ja mennä vaikka jalkojen välistä

Kahden ottelun jälkeen pisteitä yksi ja edessä vielä iltaottelu järjestävän seuran 04-joukkuetta vastaan. Siinä kuitenkin hyvin yksinkertainen tilanne: voitolla lohkon kakkoseksi ja ylempään loppusarjaan, muilla tuloksilla alemmalle tasolle ratkomaan sijoituksia. No, ennen sitä syömään ja hotellille lepuuttamaan jalkoja. Tai ainakin chillailemaan kämppisten kanssa, valikoimassa näytti olleen korttipeliä, sokkoja ja äänivallin rikkovaa elämän ääntä.


JyPK05 - SeMi 04 3-0

Tähän peliin lähdettiin taktiikka B:llä eli lasketaan vastustaja puoleen kenttään ja riisutaan vasta siinä aseista. Ei siis ylhäältä kiinni kuten ekassa pelissä. Alkuminuutit näyttivät että toisen joukkueen vire oli tapissaan ja toinen liikkeellä hieman takki auki ja nilkat paljaana. Ja kun jypykät näkivät vastustajan heikkouden niin prässi nousi automaattisesti ylöspäin ja pallo pyöri valkosinisten päädyssä. Puolittaisia maalipaikkoja syntyi useita ja lopulta turnauksen eka vihreä maali näkin Seinäjoki Areenan valot: Saara syötti Elenalle, Elena siirsi Oonalle ja Oona antoi seinän takaisin Elenalle, keskeltä läpi ja luja sijoitus maalin oikeaan reunaan. 1-0 ja vihreät aallot täyttivät katsomon. Tai siis vaihtopenkin. Tämä antoi lisää virtaa JyPK:lle ja hetken kuluttua verkot pullistelivat uudelleen SeMin päädyssä: Oona ja Cecilia juonivat lyhyen kulmapotkun, Cecilian laukaus kimposi päätyviivalle, Oona vei 1v1 100-0 ja tempaisi tarkan keskityksen Elenan jalkaan maalin eteen, yllätyksestä toivottuaan Elena sipaisi 2-0 lukemat tulostaululle. Tämän jälkeen SeMin oli pakko nostaa hyökkäykseen lisää voimaa, kokoahan siinä joukkueessa oli jo ihan valmiina. Pari vaaranpaikkaa tulikin, onneksi viimeistelytarkkuus oli kuin sokealla suutarilla. Ja loppulukemat 3-0 niittasi Cecilia epäonnistumeen maalivahdin avauksen kiitoksena. Pelin ikävin tapahtuma oli aivan loppuminuuteilla: Ilona puolusti hienosti ja piti vastustajan selkänsä takana, tästä kiitoksena semiläinen tyrkkäsi kaksin käsin Ilonan kumoon. Ilonalle permantoihottumaa kyynärpäähän, semiläiselle keltainen kortti. Harmituksen määrää ei näköjään voinut hallita.

Viiripelaaja: Oona, rakensi ratkaisumaalit ja erittäin aktiivinen peli laidassa

Sisupelaaja Laura: Piti nollan ratkaisupelissä


Peli tempaisi koko joukkueen mukaansa ja pelin jälkeen oli koko joukkueellinen iloisia kasvoja: koko joukkueen sitoutuminen ensin puolustamiseen ja sitten hyökkäämiseen johti huipputulokseen. Sunnuntaina edessä ylempi loppusarja. Peli päättyi 20:10, iltaohjelma oli lyhykäisyydessään: pesu, murkina ja unten maille. Aamulla aamupala klo8, turnausaikataulu oli vähintäänkin siedettävä.


Sunnuntai 22.1.

Aamulla joukkue jakoi yön kokemuksia, osa nukkui ihan normaalisti, yksi huone heräsi 6:15 hieman epäonnistuneen herätysajan asetuksen johdosta, yhdessä huoneessa oli kuunneltu keskustahotellin yön ääniä pidempääkin. Käytävän päässä ollut tanssiravintoja piti huolen siitä että pientä taustahälyä oli riittävästi. Mutta aamupalalla näkyi iloisia ilmeitä: tästä tulee hyvä päivä!


Välierä: Solf IK - JyPK05 0-1 (0-0)

Vastaan välierässä asettui toisen lohkon ykkösjoukkue, Kuukkeli-haun perusteella tämä joukkue oli menestynyt omassa 04-ikäluokassaan hyvin, mm. ison ruotsalaisturnauksen 2. sija kaudelta 2016. Ja kuten SeMi-otteluun myös tähän lähdettiin vaihtoehtoisella taktiikalla eli isketään prässi kiinni vasta keskialueella. Vastus oli kova ja taitava, vuoden ikäero näkyi tietysti pelaajien kokoerona. Mutta tässä pelissä JyPK oli päättänyt olla kuin terrieri: heti kiinni ja irti ei lasketa. Niinpä keskialueella näkyi todella taisteleva valkoinen joukkue (pelasimme vieraspaidoissa), jokaiseen palloon iskettiin kiinni sisulla ja raivolla, vastustajalta otettiin sekä tila että aika pois todella mainiosti. Ja kun pallo saatiin riistettyä hyökkäyksiin lähdettiin vauhdilla. Peli aaltoili tasaisena päädystä päätyyn, todella laadukas ja kovatempoinen ottelu. Ratkaisun avaimet tarjottiin varsinaisella peliajalla Solf:lle: pallo osui Minea rintaa vasten olleeseen käteen JyPK:n rankkarialueella ja kun tuomarilla oli mahdollisuus pilkku viheltää niin pilli soi. Rankkari osui ylärimaan ja 0-0 säilyi loppuun asti. Solf:n päädyssä oli myös puolenkymmentä maalipaikkaa mutta joko maalivahti torjui ne tai vedot menivät ohi. Ja niin edessä oli rankkarikisa. JyPK.n suunnitelma oli selvä: Laura ottaa kolmesta vedosta ainakin yhden kiinni ja omat vedot sisään ja finaaliin. Arvonnan voitti Solf ja he aloittivat: Laura torjui. Seuraavana Oona: riittävän kova (hidas) veto riittävän laitaan (melkein keskelle) yllätti maalivahdin, 0-1! Seuraava Solf-ratkaisu osui tolppaan ja siitä Lauran syliin, Cecilialla mahdollisuus sinetöidä tämä peli. Ja varma veto oikeaan reunaa, JyPK on finaalissa!

Viiripelaaja: Helmi, todella kovaa taistelua kahdella eri pelipaikalla

Sisupelaaja Erin: pomminvarmaa työskentelyä takalinjoilla, fyysistä kovuutta kaihtamatta

Ja sitten oli aika pohtia mitä juuri tapahtui: me olemme finaalissa! Vastassa Merilappi United, joukkue jonka jo kohtasimme alkusarjassa. Tyttöjen asenne oli oikea: nyt pelataan PALJON parempi peli.


FINAALI: Merilappi United - JyPK05 3-0

Jo alkuminuuteista oli selvää että Merilappi oli edelleen vuoden vanhempi, hyvin joukkueena pelaava ja taitavia pelaajia sisältävä joukkue. Mikään ei ollut siis muuttunut yön aikana, paitsi että JyPK halusi todella haastaa vastustajan finaalin arvoisesti. Pelin alku näytti vääjäämättömästi sen minkä mittanauha ja puntari todistavat: kaksinkamppailussa kahden taitavan pelaajan mittelön vie se jolla enemmän kokoa. Ja vaikka jypykät tekivät parhaansa kemiläiset saivat painettua pelin meidän päätyyn. Ja aivan liian aikaisin heidän painostus palkittiin maalin muodossa. Myös JyPK:llä oli pari melkein läpiajoon päätynyttä tilannetta mutta Merilapin puolustus kesti. Ja ekan maalin seuraksi tuli myös toinen maali. Sen jälkeen JyPK sai hyvää painetta vastustajan päätyyn ja laatupaikkoja oli 3-4. Valitettavasti viimeistely ei onnistunut maalin arvoisesti. Lopullinen niitti tuli vajaat 7 minuuttia ennen loppua 3-0 maalin muodossa. Parempi voitti mutta kyllä JyPK taisteli aivan eri ilmeellä kuin lauantaina. Tällä kertaa jalkapallon jumalat eivät antaneet altavastaajalle voittokortteja :-)

Viiripelaaja: Elena, prässisi välillä koko joukkueen puolesta, peräänantamatonta taistelua kuten kaikissa peleissä

Turnauksen stempparipelaaja JyPK: Cecilia, tasaista tekemistä joukkueen eteen koko turnauksen ajan.


Lopputunnelmat: Turnaus oli hieno kasvutarina, peli peliltä JyPK paransi otteitaan niin yksilöinä kuin joukkueena, edellisen pelin videoita käytettiin oppimisprosessissa. Tytöt huomasivat käytännössä pärjäävänsä vuotta vanhemmille jos koko joukkueen sitoutuminen on huipputasolla. Se takasi loistavan lopputuloksen, kiitos myös mukana olleille vastuuhenkilöille: Toto antoi joukkueelle eväät kasvuun peli peliltä, Pauliina huolehti katraan hyvinvoinnista ja Ari teki sitä sun tätä. Tästä on hyvä jatkaa vuotta 2017, olemme oikealla polulla parempien jalkapalloilijoiden kasvattamisessa, yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta!



Seuran uusimmat

Jyväskylän Pallokerho r.y. 

Kauppakatu 30 A 12

40100 Jyväskylä