Jyväskylä Cup 2017: JyPK05 hopeaa
Julkaistu: 14.06.2017 00.00

JyPK05 upeasti hopealle Jyväskylä Cupin P06 sarjassa

JyPK:n perinteiden mukaisesti kesäkuun alun turnauskalenterissa oli JyPK05:ssa oman seuran järjestämä Jyväskylä Cup. Parhaan tyttöjoukkueen mestaruuslippikset olisi voinut tilata etukäteen, tällä kertaa turnaukseen lähdettiin itseluottamusta puhkuen. Olihan kevään P05 piirisarjassa tullut selväksi että taito ja asenne riittää samanikäisiä poikia vastaan, niinpä P06 sarjassa oli odotuksissa vauhdikkaita pelejä sekä otteluita joissa vihreä selkeästi kuskin paikalla.

JyPK05 - FCK Haukat (Kangasala) 3-1

Turnauksen ensimmäinen näyttää yleensä joukkueen vireen ja suunnan. Ensimmäinen erä oli tunnustelevaa ja tilanteet vaihtelivat tasaisesti päästä päähän. Pitkiä syöttöketjuja ei nähty ja pallo pomppi hieman levottomasti molempien joukkueiden jaloissa.Haukat siirtyivät 0-1 johtoon, mutta aivan puoliajan lopussa Elena tasoitti taukotilanteeksi 1-1. Toiselle jaksolle tytöt saivat selkeästi otteen pelistä ja hyökkäykset vyöryivät punapaitojen päätyyn. Muutama huippupaikan jälkeen Anni siirsi pallon keskelle, Oona jatkoi ykkösellä toppareiden väliin ja Ceccu kirmasi läpi. Jalat alta ja pilkku, sen Ceccu viimeisteli varmasti alakulmaan. Maalin jälkeen pojat nostivat linjojaan kohden Lauran vartioimaan maalia ja se avasi hänelle syöttötilan: maalipotkusta Ceccu läpi ja 3-1 varmalla viimeistelyllä. Tämän jälkeen pojista oli paras puhti pois ja lisää maaleja ei enää nähty.Nousujohtoinen peli näytti tyttöjen olevan valmiita turnauksen vaatimustasoon.

FC JPS 07 - JyPK T05 0-0

Toisessa ottelussa vastaan asettui paikallinen JPS, 07 ikäluokan joukkueella. Molemmilla voitto ekasta pelistä, tämän pelin voitolla olisi jo erinomaisissa asemissa lohkon kärkisijoja jaettaessa. Alkuhetkistä lähtien pelin juoni oli selvä: vihreä vei ja sinioranssi roikkui mukana. Ekalla jaksolla maalipaikat 7-0 vihreille, tulostaululla lukemat 0-0. Maalipaikkoihin laskettiin niin Roosan ylärimaveto kuin Erinin maanuoliainen pystytolppaan. Lisäksi JPS:n maalilla oli useita karusellitilanteita, toisessa päädyssä Laura oli aika lailla työtön. Tauolla valmennus korosti kentän leveyden käyttöä sekä syöttöjä takaviistoon päädystä. Noilla opeilla tilanteita syntyi vähintäänkin sama määrä, myös yksi pystytolppa Oonan laukomana. Lauralla tuli muutama tiukka tilanne: vastahyökkäys, vapaapotku sekä kulmapotkusta puskuyritys. Maalipaikat 3-15, tulos 0-0. Eli happamahko maku jäi tätä pistettä makustellessa, onneksi seuraavana ohjelmassa ollut lounas siirsi ajatukset jo iltapäivään.

Komeetat - JyPK T05 2-6

Iltapäivän ekassa pelissä vastaan asettui Keski-Suomen Blue Coats eli Komeetat, saamiemme tietojen mukaan he olivat liikkeellä hyvin laajalla ringillä. Siksipä edellisten otteluiden tuloksiin kannatti suhtautua pienelle varauksella. Heti alkuvihellyksestä alkaen näki että vaikka nälkä oli Kylän Kattauksen tarjoomalla siirretty eteepäin niin maalinälkä oli tallella. 0-1 maali painettiin sisään pitkän hyökkäyksen jälkeen: maalin edessä ilmavasti liikkuneeseen palloon puski ensin Ceccu, maalivahti torjui ja irtopallon laukoi maalinedushässäkästä Elena. Tämän jälkeen pojat saivat pientä painetta, se purkautui kun Elsa vapautti keskiviivalla kärkkyneen Ceccun läpi. Maalivahdin harhautus ja pallo eteen heittäytyneen puolustajan kautta maaliin, 0-2. Tämän jälkeen Anni antoi pitkän vapaapotkun Cecculle, hän käänsi oikeaan laitaan Elsalle, ajo päätyyn ja takaviistoon syöttö pilkun tienoille josta Elena toimitti pallon vasempaan yläkulmaan. Taukotuloksen 1-3 Komeetat saivat ekan jakson loppuun, pallonriisto alueen oikealla reunalla, Laura torjui ekan vedon mutta takakulmalle menneen irtopallon siivosi verkkoon Komeetat. Toisen jaksol alussa Komeetat saivat riistettyä pallon Lauralta ja yhtäkkiä tilanne 2-3 ja jännitys tiivistyi. Mutta jo seuraavasta hyökkäyksestä maalilaulu soi Komeettojen päädyssä: Erin laukoi kaukaa, maalivahti torjui eteensä ja Ceccu pisti lukemat uusiksi, 2-4. Paine jatkuu ja muutama minuutti myöhemmin sama kaksikko jatkoi maalitehtailua: Erin syötti Ceccu vapaaksi alueen oikealle laidalla ja rauhallisella sijoituksella maalin vasempaan alakulmaan 2-5.Ja ennen loppuvihellystä vielä yksi vihreä maali, 2-6 lukemat kuvastivat ottelun kulkua.

JyPK T05 - Luja Leijonat (Laihia) 4-2

Lauantain päätöspelissä oli panoksena alkulohkon ykköspaikka ja eteneminen jatkosarjaan sijoista 1.-3. Vastassa oli Jyväskylä Cupin edellisvuoden hopeajoukkue, odotettavissa siten todella tiukka vääntö pisteistä. Hyökkäykset aaltoilivat päädystä toiseen, jypyköillä oli muutama todella hyvä maalipaikka. Mutta ensimmäisen maalin tekivät Laihian pojat: vihreän nopea kääntö hyökkäykseen ajautui blokatun syötön jäljeen keskikaistalle, nopea laadukas laukaus ja Laura oli ohitettu. Tämä kuitenkin kuitattiin nopeasti: Ceccu taisteli kahden pojan välistä oikealta laidalta läpi, spurtti boksiin ja sijoitus oikeaan alakulmaan, 1-1. Tämä antoi lisää puhtia ja seuraava maali oliki koko todellinen tiimisuoritus: Laura syötti Annille, Anni Eeville, Eevi laitta Ceccun juoksuun vasemmalle kulmalipulle, Ceccu voitti 1v1 kulmassa ja takaviistoon maalille, Erin palautti Cecculle, Ceccu heitti chipin Erinille ja Erin napautti pallon ilmasta vasempaan yläkulmaan, 2-1 vihreille. Toiselle jaksolla pohjanmaalaiset juniorit tulivat kovalla paineella ja ensimmäiset 10 minuuttia vihreät harjoittelivat puolustamista, teräviä vastahyökkäyksiä unohtamatta. Lauralla riitti töitä ja ne hoidettiin tyylillä. Vähitellen paine tasaantui ja laatupaikkoja saatiin myös sinisten päätyyn. Poikien kannustusjoukot saivat "Tulkaa itse tasoittamaan", palautetta paluusuuntaan, tunnetta oli pelissä. Kesken hyvän vihreän paineen pojat saivat laidasta syötön Annin selustaan ja vaikka hän pojan kiinni saikin niin seurannut ilmalento johti vihellykseen. Pallo pilkulle ja Lauran hyvästä estely-yrityksestä huolimatta 2-2 tasoitus oli tosiasia. Tämä tulos olisi pojille kelvannut mutta tytöille ei: Elana pisti pitkän noston oikeaan kulmaan linjan taakse, Ceccu taisteli itselleen syöttöpaikan ja takaviistoon maalille josta Elsa laittoi ykkösellä sisään. 3-2. Ja vielä pisteeksi ii:n päälle Elsa karkasi pitkän syötön jälkeen ja 4-2 maali päätti myös. Pelin jälkeen kuulimme kentän laidalta löytyneen isovanhemman todenneen: "Piti ajaa 250km että pojat pääsivät tytöille häviämään". No, eivät huonoille tytöille hävinneet.

JyPK05 pelit jatkuvat sunnuntaina kamppailuilla sijoista 1.-3.

Sunnuntai 11.6.

Nyt kyllä otteluohjelma hellii, päivän eka peli klo 15:10 ja toinen 17:40. Lisäksi aamupäivän vesisade on hiipunut ja pelikeli on suorastaan loistava. Luonnonnurmi on myös sopivan liukas, lauantain aurinkoinen keli teki siitä hieman hitaan vihreän nopeatempoiseen peliin.

JyPK T05 - ViPa 1-2

Vastassa Vihtavuoren Pallo, talvikaudella toisia vihreäpaitoja vastaan oli pelattu Killerin kuplassa. Pelin alussa sateenvarjot reunustivat Palokan nurmea, kastelujärjestelmä oli vielä päällä. Heti alkuvihellyksestä alkaen pelissä oli vauhtia ja katselun sijaan mentiin tilanteesta toiseen. Vihreillä on hienoinen yliote ja se palkittiin maalilla viiden minuutin kohdalla: Elena sai pallon oikean laidan puolustaja, spurttivaihde päälle ja oikeaa laitaa pitkin ohi kahden vipalaisen, laukaisu todella pienestä kulmasta ja tolpan vierestä pallo maaliin. Hieno aloitus, toki vastustajan mv olisi voinut ottaa kädet mukaan torjuntayritykseen. Peli jatkui vauhdikkaana, pikku hiljaa pojat saivat enemmän painetta JyPKin päätyyn. Ja poikien palkinto tuli ekan puoliajan käännyttyä jälkimmäiselle jaksolle: keskityspallo jäi pyörimään maalin eteen ja vipalaisen terävä reagointi toimitti pallon maaliin, 1-1. Laura pääsi tositoimiin ennen puoliaikaa, mutta usea hieno torjunta piti lukemat tasoissa. Toisen puoliajan alkuun JyPK painoi peliä ViPan päätyyn, mutta laukaukset menivät joku ohi ja toiselle jaksolle maaliin vaihdettu mv otti kopit. Pikku hiljaa pojat pääsivät myös peliin mukaan ja Lauran täystyöllisyys jatkui. Loppujaksolla hyökkäysten suhde oli 2:1 ViPalle, laukaisuja ja maalipaikkoja oli toki myös vihreillä. Aivan ottelun lopulla JyPK lisäsi hyökkäysvoimaa ja tällä kertaa se ei tuonut toivottua tulosta vaan päinvastoin. ViPa käänsi Lauran pitkän avauksen tyylikkääseen vastahyökkäykseen 2v1 pelillä keskialueella, murtautui pakkien välistä laukaisupaikkaan. Laura venytti sormet vedon eteen, mutta sivulle pyörähtäneen pallon pisti verkkoon hyvin tilanteen lukenut vipalainen. Loppuvihellys ja pojille niukka voitto. Erittäin hyvä peli tytöiltä, ViPa oli vain niukasti parempi ja varmisti tuolla viime hetken maalilla turnauksen ykköstilan. JyPK pelaa vielä MP:n poikia vastaa hopeasta.

MP (Mikkeli) - JyPK T05 2-2

Turnauksen päätöspeli, vastassa MP ja panoksena hopea. Pelin alku meni eteläsavolaisille, ekat minuutit paine oli kova JyPK:n päädyssä. Mutta sitten saatiin pää ja jalat mukaan pelin vaatimalle tasolle ja peli alkoi aaltoilla päädystä toiseen. Ja vajaan kymmenen minuutin kohdalla JyPK antoi kulman vasemmalta, Ceccu pääsi laukomaan matalan vedon, pallo muutti suuntaa mikkeliläisen jalasta ja ylärima. Tämän jälkeen vihreä sai pientä otetta, maaleja ei kuitenkaan kaukaa lähteneistä vedoista syntynyt. Sininen käänsi peliä nopeisiin vastahyökkäyksiin ja yhden lopputulos siirsi pallon JyPK:n maaliin. Tuomarin käsi osoitti kuitenkin keskiviivan sijaan taivaaseen: turnauksen eka aluepaitsiosäännön mukainen tuomio, huh, huh. JyPK:n nopea vastaisku päättyi Roosan kaatoon ja Saara pääsi ampumaan vaparia 15m päästä maalista, mokesta katsoen vasemmalta. Ja mikä vapari siitä tulikaan, pallo oikeaan yläkulmaan ja 0-1 taululle, se myös taukotulos hyvistä tilanteista huolimatta. Toisen jakson alkuun MP pääsi keskeltä laukaisuetäisyydelle ja upealla yläkulmavedolla MP sai kuin saikin ohitettua Lauran, 1-1. Maalin jälkeen ote siirtyi jypyköille ja huippupaikkoja luotiin puolenkymmentä, maalivahti kuitenkin torjui yritykset tai ne menivät niukasti ohi maalin. Ja kuten niin usein, vastustaja iskee vastahyökkäyksellä kesken hyvän paineen. MP tuli oikeasta laidasta päätyä kohden, kova keskitys osoittautuikin vastustamattomaksi vedoksi vasempaan sivuverkkoon ja 2-1 mikkeliläisille. Savolaisten makustellessa hopeista aromia jypykät osoittivat vielä kerran kykyä nousta takaa ja millä tavalla. Elsa näki tyhjän tilan oikean kulmalipun luona, Ceccu otti pallon ja vilkaisi vasemmalle laidalle jossa Eevi kiisi kohden maalia, liikkuvat taakse ja kova keskityspallo. Ja Eevi pistää tyylikkään sisäsyrjän maaliin. 2-2, muutaman jäljellä olleen loppuminuutin tytöt tukkivat oman pään huolellisesti ja peli ohi. Viimeinen vääntö käydään kenttävastuullisen kanssa siitä laitetaanko mitalit suoraan jakoon vaiko vasta rankkareiden jälkeen. Soitto turnausjohtajalle vahvistaa sääntöjä noudatettavan, sijat 1.-3. ratkaistiin sarjamuotoisesti ja tasapisteissä maaliero on määräävä tekijä. Yhden maalin erolla hopeat JyPK:lle ja pronssit Mikkeliin.

Loppuyhteenveto turnauksesta: Poikaturnauksista haetaan sellaisia haasteita mitä harvemmin saa tyttöjä vastaan: aktiivista vastustajaa joka ottaa tilan ja ajan pois sekä taitavia yksilöitä joilla hirveä halu saada pallo itselle. Ja sitä tänä vuonna Jyväskylä Cupista saatii. Mutta kieltämättä tytöt pääsivät yllättämään valmennuksen sillä kuinka valmiita he olivat ottamaan pelin hallinnan kaikissa otteluissa myös poikia vastaan. Kovalla taistelulla voitettiin kaksinkamppailut ja hyökkäyksiin lähdettiin vauhdilla niin keskustan kuin laitojen kautta. Myös pari kertaa hyödynnettiin sinänsä huono aluepaitsiosääntö: hyökkääjän kannatti välillä kärkkyä syöttöä vastustajan puolustajien takana kuin noutajarotuisen koiran makupalaa keittiössä. Lisäksi turnauksen aikana noustiin useasti takaa rinnalle ja ohikin, huonon hetken jälkeen palattiin omalle tasolle ja yksilötasolla venyttiin jättäen kentälle kaikki mahdollinen. Pelillisesti turnaus kehittyi nousujohteisesti, valmennuksen opastus siirtyi suoraan kentälle, mm. kokonaismaalimäärä näytti hyökkäyspään tehokkuuden. Ja paljon jäi paikkoja maalitilastoihin siirtymättäkin.

Jokaisessa pelissä JyPK:llä oli lisäksi maalivahtietu, Laura oli puolutusksen lukko ja hyvä peli jalalla antoi variaatioita hyökkäysten käynnistämiseen. Puolustuspelaajia kierrätettiin ja tehokasta vastustajan pysäyttämistä tekivät vuorollaan AnniH, Elsa, Elena, Saana, Ilona ja Ella. Laidoissa viilettivät Roosa, Eevi, Ilona, Elsa, EerikaL ja Oona. Keskikentällä kaistaa tukkivat ja hyökkäystä levittivät sekä tukivat Erin, Saara, Ceccu, Ella ja Oona. Hyökkäyksen kärkenä vastustajan maalille pureutuivat Ceccu, Saara, Elena ja Elsa.

Hieno 2 päivää, jotka näyttivät että harjoittelu tuottaa tulosta. Vuonna 2016 nämä tytöt olivat samaisessa P06 sarjassa sijalla 12, nyt olimme erittäin lähellä voittaa koko sarjan. Tällä pelillä olisi pärjännyt myös 05-ikäluokan peleissä, joten vuoden 2018 sarjavalinta voi mennä toisin. Suurkiitos tytöille hienosta turnauksesta sekä tietysti kentän laidalla runsain joukoin mukana eläneille kannustusjoukoille. Vaikkei tämä tulosurheilua olekaan niin kyllä voittaminen on keskimäärin kivempaa kuin häviäminen. Ja etenkin hyvällä ja iloisella pelillä. Bonuksena tietysti tyttöjalkapallon brändin markkinointi Pohjanmaan suuntaan: sukupuoli ei ratkaise peliä vaan ihan se pelaaminen.