SPL TC13 I-taso lopputurnaus Vaasassa 10.-12.2018
Julkaistu: 10.08.2018 00.00

Perjantai 10.8.

Siirtymä Jyväskylä-Vaasa sujui kolmelta autokunnaltamme iloisissa merkeissä, tätä reissua oli odotettu. Kuten normaalisti pelaajisto eli viimeiseen päivään asti ja lopullinen kokoonpano oli: Ceccu, Saskia, Ilona, Eevi, Annukka, Ella, Lare, Rosita, Saana, Mimi, Annika ja Minttu (JyPK06). Ajokortillisia matkassa on timantinkova kolmikko Ari, Tami ja Toto. Odotettavissa on siis myös tiukkaa "Kumpi on kovempi, Elisa vai Telia" sanan säilällä miekkailua.

Lopputurnauksen www-sivut sisältävät kaiken tarpeellisen tiedon, mm. linkin turnaussovellukseen jolla voi otteluiden live-seurantaa tehdä. JyPK05 YouTube-kanava tarjoaa joukkueen pelit suorina lähetyksinä, voi myös jälkeenpäin tilanteita tarkistaa.

Alkulohkon A joukkueet ovat: HJK, HJS, VIFK ja JyPK. Ennakkoon HJK on lohkon kovin, VIFK puhdas kysymysmerkki (ei osallistunut karsintaan emäntäjoukkueen oikeudella) ja HJS & JyPK on tasainen taistelupari.

VIFK - JyPK 0-3

Turnauksen avausottelu alkoi tunnustelevasti mutta pikku hiljaa hallinta siirtyi vierasjoukkueelle. Maalipaikat rakennettiin lähinnä vasemman laidan kautta ristipalloja heitellen, viimeiset kosketukset jäivät vain vajaaksi tai keskitykset karkasivat toiselle puolelle kenttää. Lisäksi pari paikkaa meni "tuhlaus" nimikkeen alle, kunnes Minttu murtautui vasemmalta päätyyn, kääntö takaviistoon ja Ceccu naulasi oikeaan alakulmaan 0-1 taukotilanteen. Toisella jaksolla Vaasa painoi alussa varovaista JyPK-naisitusta vastaan, pari loistopaikkaa kuitenkin meni Laren torjunnaksi tai ohilaukaukseksi. Sitten iski JyPK vastaan: ensin Eevi pisti irtopallon sisään ja loppulukemat 0-3 kuittasi Minea läheltä tyhjää maalia Saana-Lare-Anni-Eevi hyökkäyksen päätteeksi.

Hyvä avausottelu, ilahduttavaa erityisesti 3 eri maalintekijää sekä riittävä kärsivällisyys ekan maalin hakemisessa. Päivän toisessa ottelussa vastassa HJK, joka voitti HJS:n 4-0. Tässä pelissä voittaja varmistaa käytännössä lohkon ykkössijan.

Ekan pelin jälkeen ohjelmassa majoittautuminen ex-Tropiclandia hotelliin, huoneet vastasivat odotuksia, huonejaosta ei valitusoikeutta.

Järjestelyt ovat olleet aivan huippua: kompakti turnauskeskus hienoilla puitteilla, lisäksi pelien välisellä tauolla luomuvedellä hoidetaan pelikenttien oikea kosteus kuntoon. Mitähän huominen tuokaan tullessaan, ainakin valmentajille tarjolla oleva ilmainen kahvi maistuu myös silloin.

Sade väistyi ja illan pelit päästiin pelaamaan kauniissa kesäsäässä, laskevan auringon pehmeässä valossa. Helppo oli kaivaa joukkueen kasvoille hymy ennen Stadin Mimmien kohtaamista.

JyPK - HJK 1-0

Ottelun alku oli tunnustelevaa kuin hallitusneuvottelut eduskuntavaalien jälkeen: JyPK pyrki pelaamaan keskustaan ja siitä laitoihin, HJK hieman yllättäin viljeli pitkää pystypalloa päätyyn ja laitoihin, pelin hallintaa ei ollut oikein kummallaan joukkueella. Jakson edetessä ennakoitu asetelma vahvistui: HJK pyrki kierrättämällä pitämään palloa ja hakemaan välejä etenkin laitapelaajan ja topparin välistä, vihreä muodostelma liikkuu tiiviinä matalahkohkolla prässilinjalla. Parhaat maalipaikat tulivat JyPK:lle pallonriistoilla HJK:n puolustuslinjassa, mutta parhaan Ceccun paikan nollasi HJK-mokke. Toisessa päädyssä tilanteet olivat lähinnä laukauksia alueen ulkopuolelta, ne joko blokattiin Annin toimesta, Lare torjui kohti tulleena tai tilanne jatkui maalipotkuna ohivedon jälkeen. Sitten iski Mimi: ensin 1v2 haasto ja kulman hankkiminen, sitten takakulmallle passiin, Eevi antoi kulman ja Minea nikkasi pallon maaliin, 1-0. Toiselle puolikkaalle Stadin mimmit tulivat kovalla rytinällä, mutta jypykät kestivät ekan aallon kulmapotkuineen. Koko toinen puoliaika pelattiin lähinnä vihreässä päädyssä, sitkeä kuin tilliliha oli kuitenkin Jypinkylän tyttöjen päivän puolustus. Aina jostain tuli jalkaa laukauksen eteen, vaadittiin Larelta myös yksi huippupelastus ennen kuin pilli päätti ottelun etukäteen yllättävään tulokseen.

Tämän ottelun henki oli etukäteen selvä: avoimella pelillä olisi tullut pataan, nyt puolustus oli tiiviimpi kuin valmistalon eristeet. Ekalla jaksolla oli riittävät maalipaikat ja se riitti tällä kertaa. Huomisessa HJS pelissä pelataankin sitten lohkon voitosta tai 2. tilasta tai 3. tilasta. Aika upea tilanne, jalkapalloa parhaimmillaan.

Illalla evästä ja huoltotoimet huoneissa, hiljaisuus ja ehkä pienen pieni hymynkare huulilla nukahtaminen. Huomenna show jatkuu, kun jalkapallosta kyse niin vasta loppuvihellys kertoo miten kävi.

Lauantai 11.8.

Aamukävely sujui virkistävässä kelissä: 17 astetta lämmintä ja leijaa lennättävä ilmavirtaus (10m/s) käynnisti toisen turnauspäivän. Tropiclandian kierros (aidan ulkopuolella) herätteli kroppia eilisen päivän rasituksista, kaikki kävelivät omin jaloin klenkkaamatta.

Ensimmäisen päivän tulokset aiheuttivat studiotiimissämme kovastikin pohdintaa ja tiukan analyysin tuloksia tässä. Lohko A:n yllätys oli JyPK-HJK:n 1-0 tulos, ennakkoon ajateltuna tasapelipistekin olisi ollut jypyköiltä huippusuoritus. VIFK on kahden pelin jälkeen nollissa, pisteissä ja tehdyissä maaleissa. HJK on ennen viimeisiä pelejä varmasti jatkossa (mikäli HJS, JyPK ja HJK tasapisteissä, keskinäisten otteluiden maaliero ratkaisee), JyPK-HJS peli ratkaisee onko HJK 1. vai 2. ja onko ylemmässä loppusarjassa JyPK vai HJS. HJS:lle riittää ainoastaan suurimaalinen voitto.

Lohko B:ssä Puotinkylän Valtti/IHU jyrää lohkovoittoon, toisen paikan vie Wimma-Ilves pelin voittaja. Hongalla on niin teoreettiset mahdollisuudet että sitä ei kannata lähteä tässä avaamaan. Lohko C on PKKU:n heiniä, kakkossija ratkeaa FC Nokia - TuWe pelissä, tasapeli riittää FC Nokialle maalin paremman maalieron vuoksi, TuWella ainoa tavoite voitto. Lohko D:n ykkönen on EPS, kakkonen Komeetat kunhan hoitaa viimeisessä pelissä nollassa pisteessä olevat Pallokissat.

Järjestäjille iso peukku: Ledare's Loungeen oli kahvin lisäksi tuotu tarjolle vitamiineja luonnonpakkauksissa, hienoa että valmennuksen terveys on VIFK:n talkoolaisten mielen päällä.

HJS - JyPK 0-1

Vain kolmen tai enemmän maalin voitto veisi HJS:n ylempään loppusarjaan, asetelma joka laittoi hämeenlinnalaiset selkeän hyökkäyshaasteen eteen. Ja vastassa jypykät, joille kahdessa pelissä ei ollut tehty yhtään maalia. Ensimmäinen puolikas ottelua oli aika tunnustelevaa, alkuun HJS yritti aikaista maalia aikaan saada, mutta sillä ei edes lommoa JyPK:n teräsbetonimuuriin saatu. Ottelun edetessä vihreä sai otetta ja vaarallisimmat paikat syntyivät HJS:n maalille. Nolla kuitenkin piti kun maalivahti syöksyi vastaan ja torjui jalalla, otti reaktiotorjunnan alakulmasta ja tarvittiin myös pystytolpan apua Ceccun laukauksen ohittaessa moken. Aivan ekan puolikkaan lopussa Eevi sai pallon vasemmalla laidalla, 1v1 ohi ja takaviistoon Cecculle, jonka laukauksen mokke torjui, mutta Annikan vetoa irtopalloon ei. 0-1 ja blogistin ennen ottelua antama ennustus "Näin unta että sinä Annika teet tässä pelissä maalin" toteutui. Toiselle puoliajalle vihreiden piti lähteä pitämään palloa, mutta kyllä kentällä oli eilisen HJK-pelin toisen puoliajan kesäuusinta. Tiivis puolustus hoiti hommat, Larelta vaadittiin pari torjuntaa ja etenkin irtopalloihin kärppämäistä loikkaamista. Kello kului ja HJS jäi aseettomaksi JyPK Muurin edessä, toisen puoliajan jälkimmäisellä puolikkaalla parhaat paikat tulivat JyPK:lle lisämaaleihin, lopputulokseksi jäi kuitenkin 0-1 ja JyPK vei alkusarjan ykköstilan puhtaalla pelillä.

Puolustus toimii, pallollinen peli etenkin johtoasemassa vastustajan prässin alla on liian varovaista. Mutta kyllä puolivälierässäkin 1-0 voitto kelpaisi Ilvestä vastaan. Mansen tytöillä on kyllä varmasti ihan eri mielipide asiasta. Muut puolivälieräpari ovat Valtti/IHU - HJK, EPS - TuWe ja PKKU - Komeetat.

Ruokailun jälkeen pihanurmella nähtiin keskisuomalaista akrobatiaa, toisille se oli kyllä enemmän alavartalon lihasvoiman kasvattamista.

JyPK - Ilves 0-1

Tasaista peliä ajateltiin tulevan ja sellainen siitä tulikin, keltainen oli kyllä hieman niskan päällä ensimmäisen puoliajan. Vihreä oli edelleen hieman passiivinen ja Ilves sai pidettyä palloa ja luotua laitojen kautta keskityspaikkoja. Ilveksen korkea linja tarjosi kyllä perinteisiä linjan taakse -pistopaikkoja. Vartin pelin jälkeen turnausnolla rikkoontui Laren selän takana: mv-avaus jäi puolustuslinjaamme ja Ilves-hyökkääjä raapaisi pallon itselleen, muutama askel ja 0-1 etukulmasta. Koko eka puolikas oli todella levotonta pallollista peliä JyPK:ltä, yksi läpiajokaan ei tuottanut tulosta. Toiselle puoliajalle vihreä sai ladattua vielä kunnon rypistyksen ja pallollisella pelillä päästiin useamman kerran laidoilta päätyyn, keskityspallot jäivät vain puolittaisiksi tai painuivat maalin takaosastolle. Pari juoksupalloa voitti Ilveksen maalivahti ja paras vetopaikka alueen rajalta painui yli. Ilveskin sai muutaman maalipaikan puolikkaan, lopputulos 0-1 päätti vihreiden voittoputken karvaalla tavalla. Kovat pelit olivat vaatineet veronsa, useampi pelaaja pyysi vaihtoja pelin aikana. Pää pystyssä, silmäkulmat kosteina käteltiin välieriin matkaava Ilveslauma, meidän pelit jatkuvat Valtti/IHU:a vastaan sunnuntaiaamuna. Muut välieräjoukkueet ovat HJK, EPS sekä Komeetat rankkareilla voittanut PKKU.

Sunnuntai 12.8.

Viimeiset pelit pelataankin sitten kunnon puitteissa, VPS:n kotistadionilla. Keli tyyntynyt, lämmintä +16 ja aurinko paistoi.

JyPK - TuWe 3-5 rp. (1-1)

Eilisen Ilves-pelin analyysin jälkeen pelisysteemiksi vaihdettiin 3-3-1 pallollisen pelin parantamiseksi. Ja jo alkuminuutit näyttivät valinnan osuneen nappiin, vihreä hallitsi palloa selkeästi enemmän kuin TuWe. Alakerrassa siirtelyllä saatiin levityspaikkoja ylhäällä odottaville laidoille tai hyökkääjälle. Reilun kymmenen minuutin kohdalla Saara vasemmalta läpi, hieno 1v1 ohitus ja etukulmasta 1-0. Peli näytti olevan vihreän kontrollissa kunnes viisi minuuttia ennen puoliaikaa TuWe käytti linjojen välissä olevan tilan, siitä pystysyöttö hyökkääjälle ja Laren torjumasta irtopallosta pallo tolpan juuresta sisään, 1-1. Toinen puoliaika oli tasaista vääntöä, kuitenkin JyPK:llä parhaat maalipaikat. Ne kuitenkin joko viimeinen puolustaja ja TuWen maalivahti nollasi. Aivan lopussa Minttu väänsi itsensä ulos omalta kulmalipultamme kahden TuWen pelaajan ohi, ohitus vielä parista muusta ja Lare läpi. TuWen maalivahdin heittäytyminen vastaantulon jälkeen piti 1-1 tilanteen ja edessä rankut. Sen voi tiivistää näin: TuWelta varmat vedot, yksi JyPK:n veto ylärimaan ja yksi torjuttu, rankit 2-4 TuWelle.

Hyvä parannus pallollisessa pelissä verrattuna edelliseen Ilves-peliin, tästä vielä täydellä höyryllä viimeiseen peliin Komeettoja vastaan, jotka hävisivät Valtti/IHU:lle 1-0.

JyPK - Komeetat 3-1 rp. (0-0)

Tutut joukkueet vastakkain, tutunlainen peli muutenkin. Molemmilta joukkueilta löytyi yllättävän hyvin virtaa viimeiseen peliin ja palloa pyrittiin pelaamaan syöttöjen kautta murtopaikkoihin. Ekalla puoliajalla JyPK:n paikat tulivat parista laitanoususta sekä pitkistä rajaheitoista, Komeetat laitanousuista sekä yhdestä vaarallisesta vapaapotkusta. Toinen jakso jatkui samalla tyylillä: Komeetat saivat enemmän syöttöketjuja, mutta kun kaksinkamppailut menivät aika lailla tasan niin ei maalipaikoilla juhlittu toisellakaan jaksolla. Aivan lopussa Komeetoille tuli paras läheltä piti -paikka, jossa pitkän vapaapotkun jälkeen hyökkääjä pääsi ekalla kosketuksella maalia yrittämään. Se meni kuitenkin reilun metrin ohi ja voittaja ratkaistiin rankuilla. Tällä kertaa JyPK vei voiton, HJK-kevätturnauksessahan oli Komeettojen voitto. Lare torjui 2 vetoa ja kun 3 onnistui niin seitsemäs sija jypyköille.

Turnauksen voittoon ylsi HJK, joka taisi saada sopivan herätyksen ainoasta tappiostaan alkusarjassa JyPK:lle. Hopeaa EPS ja prossia PKKU, ennakkosuosikit pitivät pintansa. Meidän tytöt tekivät hienon turnauksen, ennakkoon uskottiin mahdollisuuksiin alkusarjan 2. sijaan, mutta HJK voitto oli huikea venyminen. Pelillinen notkahdus oli Ilves pelin eka puolikas, muutoin valmennus oli suoritukseen erittäin tyytyväinen. Etenkin kun viimeisenä päivänä päästiin pallollisessakin pelissä lähelle sitä tasoa mitä puolustuspeli oli koko turnauksen ajan. Upeaa nähdä että määrätietoinen harjoittelu on tuonut tyttömme Suomen kärkikymmenikköön omassa ikäluokassaan!

Turnaus oli järjestelyiltään ja puitteiltaan puhdas kymppi, kiitos Vaasa! Samoin kiitos tytöt, huoltajat, valmennus ja kotijoukot sekä erityismaininta Mintulle: päivän varoitusajalla mukaan matkaan ja menit aivan kuten kaikki muut 11 jypykkää. Nyt töihin ja kouluun lepäämään...