Helmariturnaus - osaamisen jakamista, koulutusta ja pelaajatarkkailua
Julkaistu: 04.08.2020 00.00

Helmariturnaus - osaamisen jakamista, koulutusta ja pelaajatarkkailua

30.7.-2.8. Eerikkilässä pidettävä T05 Helmariturnaus kokosi yhteen aluejoukkuevalmentajien nimeämät pelaajat pelaajakehitystapahtumaan, jossa Palloliiton mukaan “yhdistyy pelaajatarkkailu, valmennusosaamisen kehittäminen ja nuoren urheilijaksi kasvun tukeminen”.

Idän toisena aluejoukkuevalmentajana Elina Utriaisen lisäksi ja turnauksessa Team Naumasen valmentajana toimineen Mari Kokkosen mukaan pelaajia tarkkaillaan monesta eri näkökulmasta käsin. Näkökulmia ovat muun muassa pallollisena ja pallottomana toimiminen, pelissä mukanaolo, täysvauhtisten juoksujen määrä sekä pelaajan molempijalkaisuus ja monet muut henkilökohtaiset taidot.

“Se miten pelaaja toimii pelin keskuksessa niin puolustajana kuin hyökkääjänä, on keskeisenä tarkkailun kohteena”, tiivistää Mari.

“Helmariturnauksessa kokoontuu ikäluokan parhaimmat pelaajat ja siellä pystyy mittaamaan omaa tasoaan suhteessa muiden tasoon.”, tuumaa turnauksen parhaana pelaajana palkittu ja All Stars-pelaajiin nimetty Cecilia Ek. “Valmentajien kanssa käydyissä keskusteluissa määriteltiin kehityskohteita, joiden avulla pääsee eteenpäin pelaajana.”

Myös sosiaalinen puoli on turnauksessa tärkeää. “Päivien aikana tutustuu uusiin ihmisiin ja tapaa myös vanhoja tuttuja. Turnauksessa muodostuu nopeasti hyvä yhteishenki, ja pelaaminen on hauskaa, kun joukkueella on yhteinen tavoite ja suunta.”, summaa Cecilia.

All stars -pelin kommentaattori Matti Härkösen sanoin Cecilia oli viimeisessä ottelussa ‘joukkueen liima'. Myös kommentaattorina toimineen tyttöjen huippujalkapallopäällikön Marianne Miettisen mukaan turnauksessa Cecilia osoitti, ettei luovu pallosta helposti eikä hukkaa sitä. Lisäksi hän liikkuu paljon, katkoo palloja ja sijoittuu hyvin. Cecilian osallistuminen on aktiivista ja pelaaminen varmaa, ja hän on erittäin taitava.

JyPK oli seurana edustettuna monipuolisesti, kun pelaajien ja aluevalmentajan toimineen Elinan lisäksi seuran 08-ikäluokkaa valmentava Ella Keihäsvuori toimi molempien idän joukkueiden huoltajana. Huoltajan rooli on päivien aikana keskeinen. Tehtävänä on varmistaa, että erilaiset harjoittelun ja pelien eri olosuhteet ovat kunnossa.

“Moni ei varmasti tiedä, että vielä puolilta öin huoltajat pesevät pelaajien varusteita, jotta ne ovat taas puhtaat seuraavan päivän pelejä varten”, kertoo Ella. “ Päivisin monin eri tavoin pyritään varmistamaan sujuva toiminta joukkueissa ja helpottaa siten sekä valmentajien että pelaajien toimintaa.”

Idän joukkueissa Team Summasessa ja Team Naumasessa pelasi kaikenkaikkiaan 13 JyPKin pelaajaa: Inka, Jenni, Ilona (06), Eevi (06), Elisa (06), Cecilia, Hilma, Helmi, Anni H, Anni P, Ella, Elli ja Hanna. Vilhelmiina ja Elvi joutuivat jäämään pois tapahtumasta loukkaantumisten takia.

Seuran uusimmat

Jyväskylän Pallokerho r.y. 

Kauppakatu 30 A 12

40100 Jyväskylä