Yhteenveto Jyväskylän Pallokerhon kaudesta 2021 (osa 1/3)
Julkaistu: 02.02.2022 00.00

Yhteenveto Jyväskylän Pallokerhon kaudesta 2021 (osa 1/3)

Uusi vuosi on alkanut, joten nyt on hyvä aika vetää yhteen vihreän perheen kausi 2021. Kausi 2021 oli toinen koronakausi omine vaatimuksineen, mutta kaiken kaikkiaan se saatiin vietyä läpi hyvin. Urheilullisesti katsoen kaudessa oli niin iloa kuin pettymyksiä, kaikkea sitä mitä urheiluun kuuluu.

JyPK on monen kilpajoukkueen seura, ensimmäisenä kauden kilpailullista menestystä mitataan edustusjoukkueen tuloksilla. Se on luonnollinen mittari sille, missä JyPK:n toiminta menee kansallisesti naisjalkapallossa.

JyPK:n Liigakausi 2021 oli suorastaan mahalasku, sitä ei voi kiistää. Keskisuomalaisen naisjalkapallon ja JyPK:n historiaa katsoessa pitää muistaa, että pääsarjapaikka ei ole mikään itsestäänselvyys. Päinvastoin se oli pitkälti harvinainen poikkeus. Siksi voimme olla erittäin ylpeitä siitä, että meidän naisemme nousivat 2016 Naisten Liigaan ja uudistivat sarjapaikan neljä kertaa. Putoaminen Kansallisesta Liigasta ei ole katastrofi organisaatiollemme eikä keskisuomalaiselle nais- ja tyttöjalkapallolle. Kuitenkin tapa, jolla sarjaporrasta alemmas tiputtiin, (yksi voitto koko kaudella ja ilman yhtäkään sarjapistettä kotikentältä) pitää olla herätyskello edustusjoukkueen toiminnan muuttamiselle tulevilla kausilla.

Edustusjoukkuettamme ei voi kauden tuloksesta syyttää, nuoret pelaajat taistelivat ja säilyttivät motivaation niin oman henkilökohtaisen taidon kuin joukkuepelin kehittämiseen. Pieni palkinto tuli 20. sarjaottelussa, kun pistetili aukeni viimein Pihlajamäellä ja joukkue toi voiton kotiin. Vain kolme päivää myöhemmin joukkue haki 2–2 tasapelin Tampereelta ottelussa, joka muistetaan myös Kaupin kentän valojen sammumisesta kesken pelin.

Tulevan kauden valmennustiimillä Antti Ruonalan johtamana, on tehtävä työtä läpi talven valmistautumisessa Naisten Ykköseen. Sarja on todella erilainen, jonka syksyllä 2016 jätimme liiganousun myötä taaksemme. Menestyminen kaudella 2022 vaatii onnistumista joukkueen rakentamisessa ja harjoittelussa, koska kilpailu nousupaikoista Liigaan tapahtuu useamman seuran kesken. JyPK haluaa luonnollisesti palata liigajoukkueeksi tulevina kausina, mutta se ei ole itseisarvo. Tärkeintä kaudella 2022, on palauttaa usko ja voittamisen kulttuuri seuran edustusjoukkueeseen sekä luoda ympäristö, johon pelaajat haluavat tulla pelaamaan. Ensi kausi on perustusten uudistamista, jos se johtaa jo Ykkösessä menestymiseen, niin se on meille erinomainen saavutus. Viimeistään seuraavilla kausille edustuksen pitäisi olla valmis palauttamaan Jyväskylän liigakartalle.

Naisten kakkosjoukkue N2 unelmoi viime kaudella noususta. Tavoitteen asetti joukkue itse ja asetettu tavoite oli erittäin kova, koska Kakkosesta pääsi vain monivaiheisen nousukarsinnan kautta Ykköseen. N2 kärsi luultavasti eniten koronan aiheuttamista poikkeustilanteista. Kun arvioidaan kautta joukkueen asettamaa tavoitetta vastaan, niin kausi ei ollut odotusten mukainen. Kauden alkuvaiheessa tulokset olivat vielä voitokkaita, mutta heinä-elokuun vaihteessa kolme peräkkäistä tappiota palautti joukkueen maanpinnalle. Ottelut, mitkä piti voittaa, valitettavasti hävittiin. Pahimpien kilpailijoiden hermoilu piti sarjavoiton vielä ulottuvilla, mutta lopulta ero FC Espooseen ja Futura Porvooseen oli liian suuri. Kuitenkin N2:n kausi oli lähihistorian parhaita, sijoituimme Kakkosen lohko B:ssä sijalle 4. Ainoastaan vuonna 2018 (C-lohkossa sija 2.) olimme parempia kuin viime kaudella. N2:n valmennusryhmä vahvistui viime kaudelle, kun Tuomas Jaakkola liittyi Juha Holmbergin tutkapariksi. Tuomas siirtyi täksi kaudeksi takaisin Ouluun ja on mukana ONS:n liigaseikkailussa. Onnea sinne, Tuomas!

Naisten Kolmosessa JyPK:lla oli myös joukkue mukana sarjassa. Tämä ei kuitenkaan ollut virallisesti aikuisten joukkue vaan, meidän tyttöjen 04/-05 vihreä joukkue, joka pelasi samalla kokoonpanolla myös T18 Kakkosessa. Joukkueella oli kova ottelutahti kahta sarjaa pelatessaan, mutta silti joukkue onnistui hakemaan mm. kuusi pistettä ensimmäisessä tuplaviikonlopussa toukokuun 2021 lopussa. Ensin FC LaPa yj voitettiin Lappeenrannassa 3–2 ja seuraavana päivänä kotona Naisten Kolmosen avauspelissä voitettiin 1–0 Savonlinnan TPS. Vaikka kauden aikana tuli takaiskuja, niin joukkue nousi uudestaan ja uudestaan jaloilleen. Päävalmentaja Antti Hyttisen ja valmentaja Jukka Anttilan johdolla joukkue kehittyi aimo harppauksin. T18 Kakkosesta saavutettiin sekä kevätkierroksella että syksyllä sija 6. Naisten Kolmosessa joukkue haki BC-lohkossa 3 pistettä ja alaloppusarjassa viidestä ottelusta 4 pistettä.

JyPK:n Harrastenaiset lähtivät tuttuun tapaan pienkenttäsarjaan taistelemaan pisteistä. Keväällä joukkue oli perinteisesti mukana kärkikampailussa, mutta tällä kertaa meidän pitää myöntää Savon Pallon mimmien paremmuus. Onnittelut Pieksämäelle!
Syyssarjaan joukkue ei valitettavasti saanut riittävästi pelaajia mukaan ja osallistuminen ei ollut mahdollista.

JyPK:n kauden 2021 yhteenvedon osa 2/3 julkaistaan ensi viikolla ja silloin luvassa mm. JyPK:n B-tyttöjen kauden 2021 yhteenvetoa…

Teksti: JyPK Mediatiimi