ArosCupen 2018: Päivä #5
Julkaistu: 02.07.2018 00.00

Kolmas aamu Hammarbyskolanilla meni jo rutiinilla, aamupala ei yllättänyt, mutta onneksi herätys oli edellisaamuun verrattuna tuntia myöhäisempi. Edessä oli kilpasarjan finaali aivan eri peliareenalla kuin aiemmat, sillä loppuottelu pelattiin Hamren kenttäalueella. Hamressa oli myös koko turnauksen keskus. Täällä olikin aivan toisenlainen säpinä kuin aiempien pelien näyttämönä toimineella Rocklunda-Apalby alueella. Pelikenttä oli myös aivan toista maata, tytöt huokailivat ihastuksissaan kun nurmikenttien shakin pelilauta oli tasainen, niin vihreydeltään, pinnan muodoiltaan kuin myös nurmen laadun ja pituuden osalta. Kaiken kruunasi kolmen tuomarin läsnäolo aiemman sooloilun sijaan, puitteet finaalille olivat täydelliset, kirsikkana kakun päällä noin 17 asteen aurikoinen keli ilman myrskytuulia. Tästä tulee vielä hyvä päivä.

Finaalin ennakko: Stureby hävisi alkusarjan ottelun JyPK:lle 1-3 ja heidän kotisivujensa otteluraportin perusteella kyseessä oli kauden pelillinen pohjanoteeraus. Vahva odotusarvo oli Tukholman tyttöjen vahva aikomus maksaa erääntyneet velat finaalissa. Toisaalta jypykät tiesivät pelanneensa hyvän alkusarjapelin ja voiton tulleen pelaamalla eikä pompuilla. Joten ei puhuta salaman osumisesta samaan puuhun toistamiseen vaan yksinkertaisesti jo onnistuneen asian toistosta. Mutta koska vastustaja voittaa ainakin punnituksen vaa'alla niin mihinkään hitaaseen pystypainiin ei voi jäädä, silloin hartiat kastuvat matossa. Aktiivinen, rohkea sekä fyysisesti kova peli sekä valmennuksen pelikirjan oikeat luvut ovat menestyksen ainekset voittokeitokseen tässä ottelussa. Usein hyvä onni ansaitaan mutta ainahan näissä peleissä käännetään myös muutama sattumakortti.

F13 9m Finaali: JyPK - Stureby SK 2-1

Ottelu aloitettiin finaalin arvoisella tavalla: tuomarit johtivat pelaajat kentälle ja jokainen pelaaja esiteltiin ennen ottelun alkua. Tiedetäänpä nyt tyttöjemme taiteilijanimet sillä kentälle astelivat mm. Hakkarinen, Mona Aavine sekä Hiukko. Esittelyjen aikana näkyi paikalle saapuneiden Sturebyn kannattajien lukumäärä ja äänekkyys: jalkapallokulttuurissa on kyllä aimo ero naapurimaiden välillä. Mutta tässä ottelussa olemme lähes tasoissa, sen verran vahva JyPK-osasto löytyi katsomosta.

Pelin alkun näytti ottelun tärkeyden: molemmat joukkueet puolustivat huolellisesti ja keskialueen yli tultiin suoraviivaisesti pallonmenetysriskin minimoiden. Ensimmäin maalipaikka tuli JyPK:lle, vasemmalta laidalta keskitys läpi oikealle laidalle ja Oona pääsi pienestä kulmasta maalia yrittämään. Veto meni kuitenkin takakulmasta ohi. Sen jälkeen peli aaltoili päädystä toiseen: Stureby kokeili lähinnä kaukolaukauksia, jotka menivät joko ohi maalin tai Lare torjui ne varmasti. JyPK rakensi enemmän laitojen kautta ja sieltä boksiin palloa pelaten. Molemmat joukkueet pelasivat fyysisesti kovaa mutta reilusti, muutama vapaapotkukin vihellettiin tasaisesti molemmille joukkueille. Vastustajan kulmapotkut olivat vaarallisia: vahvat ja kookkaat tukholmalaistytöt hakivat aktiivisesti puskupaikkoja hyvin maalille lentäneisiin kulmapotkuihin. Mutta vihreä taisteli raivoisasti ja joko puskut menivät ohi tai pallo purettiin voimalla ulos vaara-alueelta. JyPK sai vielä vahvan jakson ennen taukoa, siihen kuului mm. vastustajan viheltämättä jäänyt käsivirhe aivan rankkarialueen rajalla, Minean ohjaus niukasti ohi sekä pari kunnon taistelutilannetta vastustajan maalin edustalla. Taukotilanne 0-0 ja tämä trilleri jatkuu toisella puoliajalla.

Toinen puoliaika alkoi vihreällä ilotulituksella. Ensin Ceccu katkaisi Sturebyn hyökkäyksen rakentelun keskialueella, 3v3 vastahyökkäyksessä pallo Minealle, joka jatkoi sen maalin eteen Ellalle. Ella ei aivan palloon osunut, mutta hänen kanssaan kamppaillut pakki osui ja 1-0 maali painui vasempaan alakulmaan. Suureen otteluun kuuluva maali, JyPK-katsomo riehaantui johtotilanteesta. Ja lisää tuli: Anni käänsi ristipallon Ilonaa tavoitellen, Stureby pelasi pallon keskelle Ilonan antaman paineen alla ja Ella sai pelivälineen keskikaistalla: 1v1 haasto ja pakin jaloista matala ja kova laukaus alakulmaan. 2-0, Sturebyn maalivahti oli yllätetty toisenkin kerran. Katsomorakenteet tärisivät JyPK-kannustuksen alla. Vihreä paine jatkui seuraavat minuutit ja lisämaali oli lähellä, mutta kahden maalin johto säilyi muuttumattomana. Pikku hiljaa Stureby toipui toisen puoliajan alun vihreästä pyörremyrskystä ja viimeiset kymmenen minuuttia paine oli pääosin JyPK:n kenttäpuolikkaalla. Kuparisen rikkomiseen tukholmalaistytöt tarvitsivat erikoistilanteen: vapaapotku 30m maalille, Lare nyrkkeili palloa pois, kakkospallosta laukaisu oikeaan pystytolppaan ja kolmannella yrittämällä kova matala laukaus maalin vasempaan kulmaan, 2-1 ja molemmissa fanikatsomoissa kädet menivät nitropurkeille. Viimeiset minuutit Stureby toimitti palloa raivokkaasti JyPK:n maalialueelle mutta jypykät kestivät. Loppuhetkien parhaat tilanne kuivuivat Laren heittäytymiseen alakulmaan sekä Elsan peittämään laukaukseen. Lopulta tuomarin pillin vihellys aloitti JyPK:n voitonjuhlat, huh huh. Olipa hieno finaali, molemmat joukkueet pistivät parasta pöytään ja kulta piti ansaita pelaamalla. Ja sen JyPK todellakin teki, ottelu oli kokonaisuudessaan hienoisesti JyPK:n hallintaa ja Stureby ei saanut maalin lisäksi yhtään vapaata tekopaikkaa parhaasta maalintekosektorista. JyPK:lle noita maalipaikkoja tuli puolentusinaa, vastustajalle vain pari. Finaali oli niin JyPK:ltä kuin myös Stureby:ltä parempi kuin alkusarjan peli, jossiteltavaa pitää aina jäädä, mutta tällä(kin) kertaa JyPK oli parempi kaikilla mittareilla.

Palkintojenjaossa kapteeni Saara pääsi noutamaan komean pokaalin, sitä ei todellakaan mihinkään narunyssäkkään mahdu pakkaamaan. Finaalin arvokkaimman pelaajan palkinnon sai Ella, erittäin ansaitusti sillä hän oli vahvasti mukana molemmissa maaleissa. Mutta kyllä voiton resepti löytyi koko joukkueen kaikkensa kentällä antamisesta, vastustajan revanssi jäi jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Ehkä tämän jälkeen Stureby osaa myös kirjoittaa Jyväskylän Pallokerhon/JyPK oikein omille kotisivuilleen (Jyväsklän Pallokerho, JyPa).

Sykkeen laannuttua joukkueen pelaajat ottivat ensimmäiset poseerauskuvat pokaalin kanssa, mutta sitten olikin jo aika siirtyä maauimalaan. Perjantaina peruuntunut keikka päästin tekemään aurinkoisessa mutta tuulisessa säässä. Saivatpa Tami ja Ella ratkottua 50m uintimestaruudenkin, vielä tänään Tami oli 4s nopeampi. Tamin lähtö saattoi ratkaista: kuin leipiä heittämällä Tami uhrasi rintalihasten pintakerroksen ja kolmen pompun kautta hän pääsi lähes kolmasosan matkasta pelkällä lähtöenergialla. Ellan katseesta näki että tämä ei jää tähän, vaan lisää haastetta pukkaa.

Lounaan (köttbullar!) kautta majoituskoululle ja pakkaamaan oli päivän seura ohjelmanumero. Sollentunan F14 tytöt järjestivät jypyköille todella iloisen yllätyksen: sana oli kiirinyt finaalin tuloksesta ja koulun ovella oli odottamassa kunniakuja. Aivan mieletöntä urheiluhenkeä heiltä, koulumajoituksen paras puoli toteutui kun tytöt tutustuivat vuotta vanhempiin ruotsalaistyttöihin.

Joukkue piti koulun takapihalla osallistumismitaleiden jakamisen, samalla tytöt saivat halit koko taustavoimaviisikolta. Osaa seremonia hymyilytti enemmän, osaa vähemmän. Hienosti tästäkin selvittiin, hymyistä päätellen myös päätähdet selvisivät ilman pitkäkestoisia traumoja.

Heipat heitettiin majoituskoulun todella ystävälliselle henkilökunnalle ja kotimatka käynnistyi Västeråsin keskustakäynnin kautta. 1,5h aikana tytöillä oli vihdoinkin mahdollisuus käyttää matkakassansa kruunut esim. Stadiumissa, johon turnauksen puolesta sai alennuskupongin.

Satamassa joukkue seurasi Espanja - Venäjä -ottelun ratkaisuhetket ennen laivaan siirtymistä. Venäjän voitto pilkuilla muistutti kieltämättä vahvasti haastesarjan joukkueemme päätöstä: peliajalla ollut hallinta vaihtui katkeraan tappioon rankkarikisassa.

Laivalla ohjelmaan kuului alkuun päivällinen Silja Galaxy noutopöydästä, Tami tutustutti koko joukon tyttöjä uusiin makuihin. Hienoa rohkeutta tytöt. Vaikka "sianmätiä" ei ollutkaan tarjolla niin kuin eräs matkaaja lappusesta luki.

Loppuilla oli vapaata oleskelua eri kokoisissa ryhmissä joko shoppaillen, chillaillen tai "Kaksi vanhaa puuta" karaokessa laulaen. Yksityisyyden suoja on meille kunnia-asia, emme siis paljasta kuka tai ketkä ostivat Tobbleronea Tax-free kaupasta. Päivän toisen pelin seuraaminen loppuratkaisuun asti kuului muutaman sitkeän tytön ohjelmaan, suurin taisi kyllä olla syvässä unessa kun Kroatia passitti pilkuilla Tanskan kotimatkalle. Olipa pitkä mutta ikimuistoinen päivä, aamulla herätäänkin Turun saaristossa aamupalalle.

Päiväraportit: Päivä#1, Päivä#2, Päivä#3, Päivä#4, Päivä#5, Päivä#6